DH BUITENSPORT
 

 ROADTRIP CHAMONIX


Op zaterdagmiddag verlieten wij, mijn oudste dochter en ik, Vlaardingen om koers te zetten richting Frankrijk. De bestemming zou wellicht Chamonix worden en er werd een verzoek van (rots)klimmen ingediend.

Zo spontaan als dat zij is werd er op het laatste moment de vraag gesteld. Hee pap ?? ...wil je niet met mij op een roadtrip?
Ja natuurlijk schat, maar waar wil je heen en wanneer? Ja ...dat weet ik eigenlijk niet zo goed en als het kan over twee weken. Heb jij geen ideeën???
Ik heb wel ideeën maar ik weet het goed gemaakt. Wil jij nadenken over het plan. Dan ga ik proberen om vrij te krijgen want dat wordt ook nog een hele uitdaging.

Zoals gezegd stond er niet heel veel gepland maar de eerste bestemming werd Noord-Frankrijk. Vanuit eerdere activiteiten met DHB kende ik een rotsmassief Roc la Tour waar we ons 1e plan konden voltrekken.

Hoofdstuk 1
Het avontuur werd gestart! We wilden de eerste overnachting in de buurt doen om vervolgens de volgende dag vroeg te gaan klimmen. Het plan was wildkamperen maar dat liep anders en het werd een superleuke kleine camping in Fumay aan de Maas.

"We hebben dit al een paar keer eerder gedaan hé ...pap!
Zo met zijn tweetjes op pad, op avontuur. Ja schat... dat vind ik echt super leuk om te doen.
Ja ik nu ook maar vroeger ging ik soms mee omdat Robin niet mee wilde en ik het zielig voor je vond. "

De volgende dag vertrokken we vroeg om zo de drukte voor te zijn want naar verwachting zou het nog wel eens druk kunnen worden. We hadden wat tijd aan de rotswand doorgebracht en de basisvaardigheden weer eigen gemaakt.
Het was een prachtige dag geweest en we konden niet beter wensen. Heerlijk weer, hier hadden we allebei behoefte aan want in Nederland was het tot op heden niet echt veel geweest.

Okee ... en verder. ...en nu pap? Gaan we nu dan richting Chamonix?
Daar gingen we dus vanuit omgeving Montherme richting Chamonix.

Hoofdstuk 2
De reis ging voorspoedig maar aangekomen in Chamonix was het zo bewolkt dat je de toppen van de bomen niet kon zien...! laat staan de bergtoppen waar ik zoveel over verteld had.
Om het avontuur compleet te maken begon het te regenen. Er zat niets anders op dan nu al de winkels en de
"bron" van de buitensport te bezoeken. Het centrum van Chamonix!!
Jo pap.... ? Is het altijd zo rustig hier?
Nadat we een klein onderzoek hadden ingesteld bleken de winkels de hele dag gesloten. In Frankrijk wordt elk jaar op 1 mei de Fête du Travail gevierd: de Dag van de Arbeid.
Er zat niets anders op dan een drankje te doen in een pub die open was.
We overnachten in een plaatsje genaamd les Bossons. Hier zijn lang geleden de eerste stappen in de Alpen gezet en sindsdien verkocht aan dit gebied. Wat een ontzettend mooie omgeving.

Hoofdstuk 3
De volgende dag stonden we met prachtig weer op en besloten naar Mer de Glace te gaan om te kijken in een ijsgrot.
Het Mer de Glace, Frans voor de Zee van ijs, is een gletsjer aan de noordzijde van de Mont Blanc. De gletsjer heeft een totale lengte van 12 kilometer.
Nadat we de favorieten buitensport winkels hadden bezocht gingen we terug naar ons tijdelijk verblijf. Dit was met de stadsbus ongeveer 15 minuten rijden maar deze keer zou het anders worden.....
Deze keer werd het een werkelijke attractie .....want kennelijk had de chauffeur van die dag last van een aandoening die veroorzaakte dat de chauffeur zichzelf continu moest bijten of slaan om zijn tikken te onderdrukken. Dus de focus was niet altijd bij het verkeer of de kruispunten.
De dertig schoolkinderen die zojuist waren ingestapt moesten gelukkig maar vier haltes. Wat zij niet wisten en wij inmiddels wel was dat het niet slim was om bij deze chauffeur te blijven staan. Zij gingen van voor naar achteren en van links naar rechts.
De sneeuw en de natte vloer van de bus was weer keurig en zag er als nieuw uit.
Aangekomen op onze bestemming was de chauffeur blij en dankbaar en groeten vriendelijk "au revoir et merci!" Ook wij waren blij. veilig en dankbaar ......!
De avonden en nachten waren koud en na een paar spelletjes kaarten of yahtzee doken we ons bed in. Om zo weer vroeg de dag te beginnen.
Wat een natuur en een geweld aan bergen om ons heen. De zon komt op en het zicht op de Aiguille du Midi (3842m) en de Dome du Gouter (4304m) is nog niet zo mooi geweest.

Hoofdstuk 4
De laatste dag alweer in deze sprookjesachtige omgeving. We besluiten deze plek te verlaten maar niet voordat we nog een laatste wandeling doen. Nabij het naast gelegen dorpje les Houches begonnen we aan de klim richting de bergtop Le Brévent. Het bleek een pittige wandeling met veel sneeuw. Tijdens onze tocht werden we omringd door jonge gemsen of steenbokken (berggeiten). Met de voeten in de sneeuw en aangekomen op een hellend sneeuwveld vonden wij het prima voor wat betreft avontuur en keerde we veilig terug.

Hoofdstuk 5
Op de terugweg maakte we een tussenstop in Langres, kennelijk één van de mooiste steden van Frankrijk
Het is een vesting met hoge muren en indrukwekkende torens. Het lijkt wel een soort fort uit de middeleeuwen. Wat een toplocatie en wat een koopje voor maar 12 euro per nacht.

Hoofdstuk 6
We besloten nog even een rondje te maken door het karakteristieke dorpscentrum om ook even boodschappen in te slaan voor de reis.
De navigatie was ingesteld om richting België te rijden. De laatste nacht wilde we doorbrengen op een camping in de buurt van Yoir waar we meerdere keren per jaar komen. Hier kwamen we al toen de kinderen nog klein waren en hebben hier veel mooie herinneringen. Ook nu gaan we er weer één maken en het voelt als thuiskomen.


Bedankt ....!
Het hoeft natuurlijk niet maar ik doe het lekker toch. Ik wil mijn dochter bedanken dat zij...dit met mij wilde doen en ook heeft volgehouden. Wat een prachtige ervaring en een mooie herinnering.


 

 
 
 
 
E-mailen
Bellen
Info
Instagram
LinkedIn